ELIAS ELENA KRELL – XO

Elías Elena Krell (Eli voor de vrienden) is een transgender die in Duitsland werd geboren en daarna in haar leven vele omzwervingen heeft gemaakt doorheen landen als Engeland, Griekenland, Mexico, Honduras en Amerika. Zij (of is/was het hij) is een singer-songwriter van liedjes die zowel in het Engels als in het Spaans worden gebracht. Dat konden we hier in de lente van 2017 voor het eerst vaststellen toen we op deze pagina’s een recensie mochten schrijven voor het album “As Eli” met veertien dromerige en etherische popdeuntjes.

Op de nieuwste, vijfde soloplaat “Xo” moeten we het deze keer met drie nummers minder doen, maar gezien de kwaliteit van die elf songs is dat geen erg. Opnieuw exploreert Eli Krell voor deze nummers diverse muziekgenres en wordt er ondermeer gegrasduind in pop, jazz, blues, folk en rock, vermengd met hier en daar een subtiel aangebracht vleugje experimentele muziek.

We krijgen deze keer wel wat meer uptempoliedjes die af en toe zelfs behoorlijk swingend rocken, zoals in “You’re Gonna Love Me”, “Thank You Mr. Simons” en de met wisselend tempo gebrachte albumtiteltrack “Xo”. “Either Way” is een origineel nummer van countryzanger Chris Stapleton uit diens album “From A Room: Volume 1” van 2017 dat hier door Eli Krell in de coverversie als een pianoballad wordt gebracht.

Op deze plaat wordt die song opgevolgd door het enige Spaanstalige nummer “Cancion De Gusto” dat net als “Talk Is Cheap” en “Star” een heel aanstekelijk, door ukelele begeleide meezingertje is. Wij hebben echter twee favoriete tracks aangeduid op de tracklijst van deze plaat: dat zijn het akoestische “Broken Boy” en het heerlijk walsende “Most Of The Time” waar u ook kunt van genieten tijdens het beluisteren op de hierbij toegevoegde video. Het afsluitende nummer is een coverversie van het stokoude “Two Tall Mountains”, een liedje dat in de jaren ’50 van vorige eeuw voor het eerst onder de titel “Talkin’ Like You” gezongen werd door Connie Converse die het nummer destijds zelf ook heeft geschreven.

Eli Krell speelt zelf op de viersnarige ukelele en op akoestische en elektrische gitaar. Ze werd bij de opname van de elf liedjes in de studio bijgestaan door een aantal instrumentalisten: Jem Violet op accordeon en viool, Jesse Murphy op basgitaar, Manuel Quintana en Brian Doherty op drums, gitaristen Karl Allweier en Petter Fjerdingen en Clifford Carter op piano en orgel, terwijl zangeres Kirsti Gholson op enkele tracks voor backing vocals zorgt.

(valsam)
“As a follow-up to her magnificent album ‘As Eli’, the latest release ‘Xo’ from Elías Elena Krell is once again offering an excellent blend of pop, folk, blues and jazzy songs. This has here been translated in eleven catchy tunes, of which she herself has written nine tracks and the other two are carefully selected cover versions of truly great songs.“ – www.rootstime.be

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info: Hemifran

video